Translate

20 Mayıs 2019 Pazartesi

badıka

Badıka Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki büyük aşiretlerden biridir. Muş ilinde yaşayan Badıkalı sayıs oldukça fazladır.



Bu aşiretin köklerinin yazılı belgeye dayanmasada araştırmacıların beyanlarında Süleymani aşiretleri gurubundan olan Zilan aşiretine dayandığı idda edilmektedir şerefname isimli Kürd Tarihi kitabında süleymani aşiretlerinin nesebinin Mervanoğulları sultanlarından Süleyman bin Abdulmelik 'e dayandığı ifade edilmektedir.
(kaynak:şerfname sayfa:200


Mervani devletinin Abasiler tarafından yıkılmasından sonra Mervan'ın oğullarından Ubeydullah'ın Diyarbakır'ın kulp ilçesindeki deree xox ,(şeftali deresi) denen bir bölgeye gelip yerleşmesinden sonra Başta Banuki aşireti olmak üzere daha önce Mervani yünetiminde bulunan aşiretler bir araya gelerek Süleymani aşiretlerini meydana getirdiler. bu aşiretler ,banuki,Zıkziyan,Bociyan,Besyan,Dılxeryan,Zilan,Berazan,Huveyda(hevedi) olup yünetim Merkezleri Meyfarqin idi. bu aşiretler ehl-i sünet tarafları iken bazıları ise yezidi inancındaydı. badıkalılar, Tarihte akkoyunlu Türkmen devletini destekleyen ,Dunbuli,Zirkan,Mirdas ve Süleymani aşiretleri ile hareket etmiştir.

Günümüzde badıkalılar Ehl-i Sünet olup şafi mezhebine mensupturlar. Dilleri ise Kürtçenin kırmanç  lehçesidir.

Nufusları hakında uçuk rakamlar  ortada dolaşmasına rağmen , Diyarbakır  çevresinde tahmini 15,000 civarında ,Muş, Kars ,Batman,Bingül, Bitlis, ve Van İllerinde 12,000 Kişi oldukları tahmin edilmektedir.
Ancak büyük şehirlere göç yolu ile gidenlerin sayısı eklediğinde oldukça büyük rakamlar ortaya çıkabilir.


Yaşadıkları  Yerler Diyarbakır,Kulp,Başbuğ,kayahan,inkaya,yayık,kocadağ,yarımca,Erenler,Kollukayak,Yavuz,Ünal,Karaorman,Alaca,Taysever,Yertutan,Şeyhyayla ve Cebeci köylerinde, Silvan ilçesi ve Muş ili.(Prof.Ahmet  Özer. Doğuda Aşiret Düzeni Sayfa:47)


Muş ilinde; Merkeze bağlı ,Dilimli ,Aligedik,Yedipınar,Güdümlü,Eralanlı,Eğirmeç,Yörecik ve Kayalısu Köylerinde;

Kars ili Digor ilçesi Sokunlu Köyünde, Badıkanlılar yaşamaktadır.

Bağlı Kabileler:
1- Kerran: 550 haneden oluşmakta ve Milli Aşiret Konfederasyonu içindeydi (1936 Yılı verilerine göre,Kaynak:M.Z. Emin Beg Kurd ve Kurdistan Tarihi)
2-Cımıka,(Milli Konfederasyonu içinde olup  Res'ul Ayn'daki Cımıkalılar  ile bağlantıları olup olmadığı bilinmiyor.
3-Kanıka
4-Mêêmıka 
5-Welika
6-Aqıka 
7-Nasırka
8-Araşka
9-Reşika: Emekli Vali Edip Yavuz," Tarih Boyunca Türk Kavimleri" isimli kitabında; Kulp Yöresindeki Reşıkanlılar için Reşık uşakları diye bahseder. Bunları Saka Türklerinin Res koluna bağlayarak, bir kısmının  Van özalp, Şirvan,Mazidağı,Kulp,Karayazı,Palu,Hizan ve Tutak gibi yerlerde yaşadığını iddia etmektedir.
10-Laçıka: Milli  Konfederasyonuna bağlı olup Dersim'de Yaşayan Haydaran oymağının içinde yaşayan Laçıka kabilesi ile bağlantısı olup olmadığı tespit edilemedi. Emekli Vali Edip Yavuz,"Tarih Boyunca Türk Kavimleri" isimli kitapında; Laçıka oymağı hakkında şu bilgileri veriyor. laçin uşakları oymağından ayrılmış ve Şeyh Hasanlılar içinde erimişlerdir. Elazığdaki Lacolarda bunlardandır.
11-Xeşika

12-Xerzan



1960 ihtilalinden sonra doğuda başlatılan asimilasyonlar çerçevesinde Kürt Aşiretlerini Oğuz Boylarına iliştirilmesi çalışmaları sıklıkla yapılmaktaydı. Örneğin Emekli Vali Edip Yavuz'un 1968 Yılında Yayladığı "Tarih Boyunca Türk Kavimleri"isimli kitabında Kürt Aşiretlerinin tamamını  Türk olduğu açıkça anlatılmaktadır. Bu meyanda bazı kişisel çalışmalarda Badıkanlıların Türkmen olduğu iddiası ortaya atılmış ise de bunu destekleyen Tarihi belgeye rastlanılmamıştır. Sadece bazı varsayımlar ve  Türkçeyi çağrıştıran kelimlerden yola çıkarak iddialarını kanıtlamaya çalışmaktadır. Esasında Kürtmü Türkmü olduğu önemli değil ancak insanları doğru bilgilendirmek adına çok detaylı ve meşakatli çalışma yapmak daha faydalı olacaktır.



Not:Bu sayfa tamamen tarafsız bilgilendirme içerdiğinden, Herhangi bir kurum,kuruluş ve ya örgüte yaranmak için bilgi paylaşımı yapmamaktıdır. bilgiler düzenlenirken şüphesiz eksik ve ya yanlış bilgiler olacaktır. Bu nedenle yukardaki açıklamalara hakaret içermeyen  faydalı ve yapıcı yorumlarınızla katkıda bulunabilirsiniz...  

































3 yorum:

  1. Sevgili badıka aşiretimize hayırlı olsun tüm badıka aşireti üyelerinden güncel bilgileri ve görüntü varsa bize önerin daha çok kendi blogumuzu geliştirelim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet böylece uzakta olan asiretimizin değerli bireyleri ile iletişim halinde olacağız

      Sil
  2. Merhabalar sevgili badıka üyeleri

    YanıtlaSil

badıka

Badıka Aşireti Diyarbakır sınırları içindeki büyük aşiretlerden biridir. Muş ilinde yaşayan Badıkalı sayıs oldukça fazladır. Bu aşiret...